«

»

des
17

2013 – hva vil året bringe?

De siste par ukene har vært preget av mye tanker. Vil 2013 bli det året jeg endelig blir frisk igjen? Fri fra smertene som herjer i kroppen? Kanskje skal jeg til USA for operasjon? Mye tanker og foreløpig få sikre svar.

 

CIMG5720

Førjulskos

I går prioriterte jeg å leke 1 time ute i snøen med min 2 år gamle sønn. 5 stillesittende timer etterpå var det så vidt jeg klarte å pynte juletreet på grunn av så store smerter under føttene. Etter litt aktivitet på beina blir smertene mer intense og “tilstedeværende” enn ellers – jeg la meg med smerter og våknet med den samme intense smerten. Har jeg klart å avlaste over lang tid går det over til kun en “murrende” smerte. Men livet kan ikke stoppe helt opp. Gleden det gav meg å være sammen med sønnen min, høre han le og se han kose seg ute i snøen var verdt smertene. Men da må jeg velge bort andre ting. Nå håper jeg 2013 endelig vil gi meg svaret på plagene en gang for alle!

 

CIMG5731CIMG5734

Klart man skal lage snømann når det først er snø! 🙂 Og snømannen må jo også få en kos!

 

 

I forbindelse med at en ultralydundersøkelse viste at det var fettputene som var ødelagt og ikke plantar fascien, har jeg kommet over flere klinikker i USA som utfører et inngrep der de tar fett fra et annet sted på kroppen og injiserer i fettputene under hælene. Det skal være en mer permanent løsning enn de tidligere “fillers” som er brukt slik som kollagen. Jeg har hatt dialog med en stor klinikk der borte og har et håp om å kunne få utført inngrepet i løpet av 2013. Det koster penger, men det er det verdt om man kan gjøre “vanlige” hverdagsting, gå en tur igjen eller gå på en fest uten ulidelige smerter!

 

S1880001

Klar for 30-års lag til en god venninne – det er bare å finne seg den første og beste stolen! 😉

Men før jeg bestemmer meg for når dette skal skje, venter jeg enda på en evaluering av mine positive prøvesvar angående kronisk borreliose/borrelia infeksjon. Jeg har time hos spesialister i Oslo i januar, og før jeg får vite deres tanker rundt mine positive verdier er det meste uvisst om hvordan året blir. Er verdiene så alvorlige at jeg må påbegynne behandling/kur med en gang? Eller kan jeg vente? Nå har jeg gått med dette i kroppen i minst 3,5 år, så noen måneder til gjør kanskje ikke noe? Det er så ekkelt å ikke vite hvordan året vil bli – for det er umulig å legge en slagplan med så usikre kort på hånden. Må jeg avbryte ammingen for å begynne på en langvarig antibiotika kur? Og hvis jeg må gå på en slik kur, så kan jeg jo glemme operasjon på en stund iom at kroppen blir ganske redusert da.

 

CIMG5742S1840008

Gutta mine fortjener en mamma som kan finne på morsomme ting sammmen med dem! 🙂

 

 

Men som jeg skrev – livet kan ikke stoppe opp! Jeg gleder meg til oppstart med nye og noen gamle kunder i januar via Gympartner, og planlegger også å gjennomføre et “fitness-kurs”/kurs om jenter og styrketrening på et lokalt treningssenter til våren. Det er viktig å ha prosjekter som holder deg gående og som gir deg motivasjon til å stå på videre! Og ikke minst prøve å gjøre koselige ting med familien/barna og venner! 🙂

 

CIMG5743S1890003

Pizzakos etter at juletreet var ferdig pyntet! Og skikkelig helge-familiekos med gutta! 🙂

 

 

Jeg går med et håp og en god følelse for at 2013 skal bli det året jeg blir kvitt mine langvarige helseplager. Nå har jeg i hvert fall funnet ut hva det er – først da kan man finne riktig behandling!

 

Hvilke planer har du for året 2013?


8 kommentarer

Ingen ping enda

 1. Linda sier:

  Håper du får hjelp til å bli kvitt smertene 🙂 Det er lett å falle ned i en dal og bli deprimert når man ikke kan gjøre hverdagslige ting lenger. Det merket jeg i alle fall. Men det virker som om du klarer å holde motet oppe, det er beundringsverdig!

  Gleder meg til start i januar, kan nesten ikke vente :p

  1. Line Marion Nielsen Kjøniksen sier:

   Hei Linda!

   Tusen takk for det! 🙂 Klart det er tøft i perioder, men man kommer ingen vei ved å grave seg ned. Mister man håpet, mister man alt. Å sette seg mål og jobbe mot dem er viktig i alle sammenhenger, også når det gjelder egen helse og kropp! 🙂

   Gleder meg til å hjelpe deg på veien videre i 2013! Ha en riktig god jul så lenge!

 2. Irene sier:

  Hei,
  Fant bloggen din i går. Søkte som vanlig på Plantar Facitt og skjønner ikke hvorfor jeg ikke har kommet over bloggen din før. Mine plager begynte i 2007 og i perioder har jeg prøvd aktivt å finne løsninger. Fysioterapeut, akupunktur, trykkbølgebehandling. Og jeg har gått en del ned i vekt (var ikke veldig stor, men fikk høre at det kunne hjelpe), men det er ikke lett å øke aktivitetsnivået når bena ikke er noe greie.
  Jeg fikk innleggsåler fra ortoped nå i høst og det så ut til å hjelpe. Men så ramlet jeg i trappen og brakk et ben i venstre fot og må gå med gips til en gang i januar og får ikke lov å tråkke på den foten. Så da har høyre fot fått all belastning og er nå verre enn noensinne, tross spesialsåle i skoen.
  Det med fettputene har jeg ikke hørt om før og skal tas opp med legen når jeg skal dit på nyåret.

  Blir spennende å følge deg i 2013. Håper du finner en løsning for det her unner jeg ingen.

  Men jul blir det likevel 🙂 Så; GOD JUL!

  1. Line Marion Nielsen Kjøniksen sier:

   Hei Irene!

   Høres ut som mye av det samme jeg har vært gjennom, med unntak av bruddet da. Håper du slipper å gå sånn lenge. Jeg ville absolutt fått en henvisning til ultralyd av føttene – det er relativt rimelig sett oppmot mange andre private behandlinger og undersøkelser og gir svar på veldig mye med en eneste gang! 🙂

   Ønsker deg god bedring og en riktig god jul så lenge! 🙂

 3. Anders sier:

  Hei igjen Line Marion!
  Skrev akkurat et laaangt, deprimerende innlegg et annet sted på bloggen din, men da jeg så det siste innlegget ditt skammet jeg meg litt, og slettet det. Prøver heller å la meg inspirere av hvor positiv du klarer å være.

  Til våren har jeg hatt PF i 3 år. Siste halvår har jeg hanglet meg igjennom ved hjelp av Sarotex. Det hjelper på smertene, men leger ikke. Har trent endel sykling og trappeøvelser, etter anbefaling fra Ullevål. Har blitt sterkere, og begynte å bli optimistisk, men fikk et voldsomt tilbakeslag nå rett før jul. Så nå er jeg tilbake i kjelleren! Får snart svar på nye MR-bilder, så får vi se om de viser noe. Antgeligvis ikke…

  Etter mine opplevelser med norsk helsevesen vurderer jeg også å dra til USA. Lykke til videre, og skriv gjerne hvor du drar, og hva slags erfaringer du gjør deg, om du reiser:) Ønsker alle PF-pasienter et MYE bedre, nytt år!!

 4. Anders sier:

  Da vil jeg først si at jeg er glad du har fått en endelig diagnose, Line Marion, og ønsker deg god bedring fremover!

  Diagnose her jeg også endelig fått, og det jeg skriver nå kan være viktig for dere som tror dere har PF, men ikke blir bedre av noen form for behandling: Idag har jeg fått svar på MR-bildene mine, og jeg har «tenosynovitt i fleksor hallucis longus senekjeder». Heller ikke disse MR-bildene viser tegn til PF, men det kan ikke utelukkes at jeg har hatt det også. Hva er så dette?

  http://www.physioadvisor.com.au/8033941/physioadvisor-ankle-injuries-ankle-pain-treatm.htm

  Utrolig at ingen har nevnt dette før! Symptomene stemmer 110% med smertene jeg opplever. Dessverre finnes ingen vidunderkur – det er fysioterapi med egentrening som gjelder. Og her har jeg altså prøvd alt mellom himmel og jord, tom operasjon, for noe jeg kanskje aldri har hatt…..Nå får jeg prøve å tenke positivt og begynne med riktig form for trening, og fysioterapi. Så får jeg bare håpe at det ikke er for sent å rette opp skadene.

  Dette er noe å ta opp med legen for særlig de av dere som opplever at smertene sprer seg oppover i ankler og legger!

  Da er kampen min igang også. Lykke til alle sammen:)

  1. Line Marion Nielsen Kjøniksen sier:

   Hei igjen Anders!

   Tusen takk for det! Og takk det samme! Godt at du endelig har fått bilder som viser hva som egentlig skylder smertene og at du kan få behandling deretter. Man slipper å bruke unødvendig tid og krefter eller kaste penger ut av vinduet på ting som ikke har noen effekt! 🙂

   Og det kan helt klart være et godt tips til andre som plages med den type smerte og ikke har blitt skikkelig undersøkt. Fordelen er at om du lytter til kroppen med en gang det dukker opp er sjansene for å bli helt bra store. Man må aldri gå med smerter i den tro «at det går over av seg selv»! Det er kanskje grunnen til at mange er langtidssykemeldt i Norge i dag dessverre. Bedre å sykemeldes med en gang i en kort periode og bli bra enn å bli gradvis verre for å ende opp med kroniske tilstander som tar lenger tid å få bukt med.

   Nå handler det bare om å legge ned egen innsats og forpliktelse til rådene du får fra fysioterapeut. Det klarer du! 🙂 Riktig god bedring og lykke til! 🙂

 5. Tine sier:

  Hei Line Marion og Anders!

  Så bra at dere begge er nærmere en diagnose og kanskje en løsning på problemene! 🙂

  Jeg er nå i mitt tredje år med disse helvetes smertene.. har prøvd ALT og brukt titusenvis av kroner, men ingenting ser ut til å hjelpe. Vært hos to ortopeder som mener jeg har plantarfascitt. Så var jeg på ultralyd hos en privat spesialist og han mente at det ikke var det, at det heller var «tarsal tunnel syndrom», som tydeligvis er noen nerver i ankelen som ligger i klem…. hva skal man tro??

  Vil bare si TAKK til Anders for forslaget med MR!! 🙂 Skal til fastlegen på fredag og be om henvisning for å sjekke om det samme gjelder meg. Jeg sliter veldig med smerter («knivstikking») under hælene når jeg har gått/stått i mer enn 20 min ca, men på kvelden sprer smertene seg oppover leggene!
  Jeg håper nesten at jeg får samme svar som deg, så jeg kan få gjort noe med det her. Er nettopp utdannet sykepleier (etter en lang utdannelse pga denne dritten) og blir gal av at jeg ikke får jobbet som det…

  Ønsker dere begge (og alle andre med samme problemer) masse god bedring!! 🙂

Legg igjen en kommentar

E-post adressen din vil ikke bli offentliggjort.

Du kan bruke følgende HTML tagger og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>