«

»

feb
25

Barneidrett og…boller?

Hører virkelig idrett og søppelmat sammen? I følge det som blir servert hos mange lokale idrettslag så virker det dessverre slik. Er det ikke på tide å få øynene opp? Hver sjette 8. klassing er i dag overvektig i Norge. Nå må alle ta litt ansvar for at trenden snus!

 

Sønnen min på 3 år og jeg endte opp med å dra på barneidretten i går, da skibakken ble stengt pga dårlig føre. Normalt har vi vært på skiskole på mandagene. Men da måtte vi jo gjøre noe annet – og han ville jo på “trening”. 🙂 Så da ble barneidretten et godt alternativ! Et supert tiltak for barn fra 1 år og opp til 7 år. Det var stor suksess, med løp, balansering på bom, hopp og lek. Noe han hadde veldig lyst til å prøve igjen. Men…så fikk vi en lapp. Invitasjon til karneval neste gang det var barneidrett. Og hva stod på planen? Jo, nettopp servering av boller og juice.

 

Med stor skuffelse, tenkte jeg at vi blir hjemme neste gang. Å ha karneval er supert! Kjempemoro med kostymer og mange små superhelter som spurter omkring. Men i vår familie prøver vi å ha fokus på sunt kosthold og det er uaktuelt å gi mine sønner på 1 og 3 år bolle(r) når vi egentlig skal på «trening» og kose oss med å være i aktivitet! Hvorfor må det serveres boller? “Sunnhetshysteri”, tenker du sikkert. Men når det er karneval i barnehage, “helgekos” og i tillegg må serveres boller på barne-IDRETTEN, da blir det for mye. Hva med å heller servere frukt? Bama gir jo til og med 60% avslag til alle idrettslag som kjøper frukt. Hadde ikke det vært en bedre vinkling med tanke på at hver sjette 8. klassing nå i Norge er overvektig?

 

Ja, man skal ha et balansert kosthold og det er rom for noe ekstra iblant, men hvis det lille ekstra skal være ved hver anledning så blir det dessverre for ofte. Barn elsker jo frukt, så jeg skjønner virkelig ikke hvordan folk tenker når man skal arrangere noe ekstra for barn. Når barn skal “kose” seg så serveres de søppel. Enkelt og greit. Og det vil IKKE jeg være med på!

1798752_791015350928176_1837558593_n

 

I mine øyne bør idrett overhodet ikke sponses av usunne merkevarer som McDonalds og Coca Cola, slik OL nylig var og Terje Håkonsen satte et fokus på. For hva serveres til unger som er aktive innen idrett – jo pølser, pommes frites, vafler, boller, kakao og brus! Det er rett og slett skammelig…. Når jeg tar med sønnen min i skibakken koser vi oss med å stå på ski – ikke fordi vi kan spise "junkfood" etterpå. Da er det heller på tide med skikkelig næringsrikt påfyll som også smaker godt – ja, mye bedre enn “pølse med stappe”! Bra at Terje Håkonsen ønsker debatt – og tiltakene må tas allerede i alle lokale idrettslag som serverer neste generasjons idrettsutøvere “junkfood”!

 

At Horten kommune nå vil “forby” brunost på skoler og i barnehager er jo et sted å starte. Nei, man blir ikke overvektig av å spise et par skiver brunost i uken. Problemet er at noen spiser det hver dag, hele tiden. Og da bør veldig fete eller sukkerholdige produkter vekk fra skole og barnehager, i kombinasjon med kostholdsopplæring på hjemmebane. Det hjelper fint lite om skolen kutter brunosten, hvis man spiser loff med nugatti hjemme. At det ble stor ståhei av dette forslaget, var jo ingen overraskelse, men jeg syns det er bra at noen nå forsøker å ta tak, selv om kanskje dette ikke var stedet å starte. I første omgang kan det jo inføres kake/bakstforbud når man feirer bursdager i barnehagen. I barnehagen vår er det ingen kaker, men fokus på ekstra oppmerksomhet, ballonger, såpebobler, krone på hodet osv. Moro for barna. Kaken kan man få når man feirer bursdagen hjemme.

 

Dette er virkelig et tema som opptar meg, og jeg vil gjerne høre din mening også! 🙂 Nå må vi alle bidra til at den mørke trenden snus! Hva gjør du for at neste generasjon skal få en så god start som mulig i livet?

 

Ja til aktive, glade og sunne barn! 🙂

 

 

Matheo Emilian 3 år ME i skibakken


Legg igjen en kommentar

E-post adressen din vil ikke bli offentliggjort.

Du kan bruke følgende HTML tagger og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>