«

»

okt
25

Bekkenplager? Unngå disse øvelsene!

Det er supert å kunne kombinere barselpermisjon med trening hjemme. Mange nybakte mødre føler at det er tryggere og ikke minst mindre stressende enn å måtte løpe skytteltrafikk mellom barnepassen og treningsstudio på et senter. Men ikke alle øvelser er like egnet, spesielt om du har slitt med bekkenproblemer under svangerskapet!

VG anbefaler 7 gode øvelser for hjemmetrening med barnet ditt. Det jeg imidlertid savner i artikkelen er når disse øvelsene er tiltenkt (fra 6 uker etter fødsel, når barnet er 1 år osv.), samt hvorvidt du som nybakt mamma bør unngå visse øvelser dersom du har/har hatt bekkenplager under og/eller etter svangerskapet.

Knebøy trening for gravide og etter fødsel En generell anbefaling i Norge er å vente 6 uker fra fødsel, dvs. etter 6 ukers kontrollen, med å trene dersom du har hatt en normal fødsel. Har du hatt komplikasjoner eller tatt keisersnitt, anbefales man å vente lenger. MEN – du kan starte før også. Det er helt individuelt og kommer an på ditt utgangspunkt. Det som er 100% sikkert er at bekkenet, livmor osv. trenger tid på å stabilisere seg og trekke seg tilbake til normalen. Husk at bekkenet gjennomgår en enorm belastning og at leddbånd osv. er relativt “slakke” selv i ukene etter en fødsel. Dette må tas hensyn til når man anbefaler øvelser for nybakte mammaer, særlig de som har slitt med bekkenplager og spesielt de som fortsatt har smerter i bekkenområde i uker, ja til og med måneder etter fødsel.

Uansett om du ikke kjenner så mye til evt. smerter noen uker etter fødsel, men har hatt det under svangerskapet og vil prøve deg på trening, vil jeg anbefale deg å unngå disse to øvelsene som blir anbefalt i artikkelen: Steg opp på stol og ettbens knebøy. Grunnen er at du får all tyngde overført på en side og ved bekkenplager kan dette være svært ugunstig. Du kan faktisk forverre plagene eller fremprovosere slik at du får smerter på ny. Dette er relativt tunge øvelser og krever mye stabilitet i mage/korsrygg og bekken!

Start heller med knebøy på to ben, unngå å gå for dypt, og stå på en strikk med håndtakene i skulderhøyde dersom du syns belastningen blir for lett. Du kan også benytte manualer i hendene eller vektstang dersom du har det – men start forsiktig. I begynnelsen kan egen kropp være nok!

Lytt til kroppen og start opp med trening/aktivitet så fort som mulig etter fødsel, og ta kontakt med en fagperson om du føler deg usikker!

Lykke til med treningen! 🙂


Legg igjen en kommentar

E-post adressen din vil ikke bli offentliggjort.

Du kan bruke følgende HTML tagger og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>