«

»

jul
29

Foreldreopprøret #prosjektuperfekt

For noen dager siden skrev Aftenposten en artikkel om et såkalt foreldreopprør mot det perfekte. At alle strever med å være perfekte hele tiden og at man nå skal hylle det “uperfekte”. Jeg ble midlt sagt litt sjokkert av hele “prosjektet”. Her kan du lese hvorfor.

 

Først av alt, jeg er helt ENIG i at man ikke må være “perfekt” hele tiden og at ungene må kunne leke litt alene uten full oppmerksomhet hele tiden, blant annet. Det er noe som finnes som heter BALANSE. Og her tror jeg både Aftenposten og mange andre har gått på en smell. For det er IKKE greit å servere ungene pølser, fiskepinner og grandiosa hver dag fordi du er for LAT til å planlegge middagene i forkant. At dette nærmest blir glorifisert i artikkelen syns jeg er utrolig trist. Det er jo rett og slett LATSKAP og mangel på kunnskap hvis du setter det på matbordet dag inn og dag ut. At det skal være trendy å være så “uperfekt” som mulig og gjøre alt motsatt av det som er “best” er helt på jordet.

 

I fare for å tråkke noen på tærne, men å leve et normalt, hektisk hverdagsliv er noe de aller fleste gjør. Hvorfor er det UPERFEKT? Hvorfor er det så “perfekt” å prioritere tid med ungene og lage sunn, god mat? Syns det går litt vel langt i å klassifisere hva som er den rette “trenden” å leve på. Men når det kommer til å spise næringsrik mat og ha litt kvalitetstid med barna, er det ingen tvil om hva som er det rette. Det burde være enkel “mattematikk”. Klart kan man ty til nødløsninger som å sette ungene med maten foran tven noen ganger, men hva gjør vel det? Er det uperfekt? Så lenge man har en god balanse og kvalitetstid ellers gjør vel det ingenting?

 

Moro på trening Lakseburger

Å klemme inn trening og sunn mat i en hektisk hverdag med to små gutter er uten tvil to av mine prioriteringer. Fordi det er viktig for meg å gi mine barn en så god start på livet som mulig. Det burde vel alle foreldre ønske barna sine?

 

Uansett hvor travelt man har det, hvor mye leker som ligger strødd på gulvet og hvor mye oppvask som skulle vært tatt: å servere barna dine sunn mat vil jeg faktisk gå så langt som å si er en plikt når du blir forelder. Det er ditt ansvar at barna dine får i seg alle næringsstoffer og maten de trenger! Har man dårlig med tid til matlaging, lag heller store porsjoner når du først har tid, frys ned eller ha mat for 2 dager av gangen. Lag retter som “gjør seg selv” – ovnsbakt mat trenger ofte lite tilberedning og gjør seg selv i ovnen. Da har man tid til å gjøre andre ting. Eller snu om på det og ha kveldsmaten til middag og middag til kvelds, om man har mer tid til å lage et skikkelig måltid da. Det trenger ikke være så vanskelig, man må bare finne en løsning som fungerer for seg og sin familie. Hjemmelaget mat trenger ikke å ta så mye lenger tid enn halv- eller helfabrikata. Det handler om prioritering, tilrettelegging og planlegging!

 

Hva mener du?


4 kommentarer

Ingen ping enda

 1. Elisabeth sier:

  Dette var veldig godt skrevet! Det er nok også dessverre mange som ikke vet hvor lite næring det er i en grandiosa…. Ille dersom det skulle bli en trend å bevisst gå inn for å kun ha raske løsninger på middagen.
  Stæ på videre med den flotte og reflekterte bloggen din min kjære coach!

  1. Line Marion Nielsen Kjøniksen sier:

   Tusen takk Elisabeth! 🙂

   Ja, det må virkelig ALDRI bli trendy å servere fastfood til familien. Det finnes jo så mange enkle varianter som kan gjøre middagen sunn og rask å lage – ingen grunn til å ty til ferdigmat. Kjenner jeg bobler litt vel over av engasjement noen ganger. 😉

   Fortsatt god og aktiv sommer!

 2. Lone sier:

  Helt seriøst. Det tar ikke lange tiden heller og slå sammen en god gammeldags gryte med kjøtt og masse grønnsaker, bake fisk i ovnen på samme måte som grandi eller slå sammen en wok i panna:) Tror det er den planleggingen og rutinen 🙂 handle inn i forveien osv 🙂 helt enig Line 🙂

  1. Line Marion Nielsen Kjøniksen sier:

   Helt klart er planlegging alfa omega. Uten den hadde det blitt mye rart på middagsbordet her også. 😉

Legg igjen en kommentar

E-post adressen din vil ikke bli offentliggjort.

Du kan bruke følgende HTML tagger og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>