«

»

mar
16

Gir du barna dine rosiner?

Støtt og stadig ser jeg småtasser som knapt kan snakke stabbe rundt med en boks med rosiner i hendene. Rosiner er i og for seg ansett som et sunnere alternativ om man vil gi barna (eller seg selv) noe søtt og godt. Er du en av dem som gladelig gir barnet ditt rosiner, bør du lese her!

 

Hva er dette mon tro? Et godt kostråd for barn og unge er å gi dem rikelig med grønnsaker og frukt. Kunstige søtstoffer, godteri og andre søtsaker bør kuttes helt ut de første 3 leveårene. Men hva gjør du hvis barnet ditt hungrer etter søtsaker og sukker? Det er tydelig at mange gir barna en boks med rosiner til å kose seg med både titt og ofte. Rosiner kan være greit, men KUN i små mengder.

 

Mattilsynet anbefaler at barn bør begrense inntaket av rosiner, fordi rosiner kan ha et høyt innhold av muggsoppgiften ochratoksin A (OTA). Den gir ikke noen akutt forgiftning, men har uheldige langtidsvirkninger. Muggsoppgiftene fjernes heller ikke ved varmebehandling av maten. Barn bør derfor spise rosiner i små porsjoner, og ikke hver dag! Ved et for høyt totalinntak over tid kan dette føre til problemer med både immunforsvar og nyrer, samt være kreftfremkallende.

 

Anbefalingen er å gi små barn maksimalt 50g rosiner i uken. 1 liten rosineske som kjøpes i butikk veier i underkant av 50g. Derfor bør de få maks 1 slik i uken. Personlig syns jeg rosiner er altfor søtt for slike små og kommer nok til å vente lenge med å innføre det i kosten til lillegutt. Frukt og grønnsaker får være kosen de første årene! 🙂


4 kommentarer

Ingen ping enda

 1. Lise-Lotte sier:

  Jeg er helt enig. Barn vet jo ikke hva de går glipp av når det kommer til mat før de har smakt. Frukt og grønnsaker er mer enn godt nok. En ting er å spise rosiner pga. muggsoppgiftene, men man blir jo litt dårlig i magen om man får i seg for mye rosiner uansett. Selv har jeg ikke barn, men får ofte spørsmål om hva man skal gi barn som har treg mage. Hva synes du om sviskejuice?

  1. linemarion sier:

   Ikke sant! Gir du de kaker og kjeks, så vil de ha det fordi frukten ikke er like søt. Det er så håpløst dessverre at mange forer små barn med usunne vaner fra starten av. 🙁 Burde vært et eget tema på svangerskapskurset nesten!

   Sviskejuice kan jo få fart på magen, men ville vært forsiktig med for mye juice til de små også. Det handler jo ofte om å få i nok fiber i kosten: banan, grønnsaker, grøt lagd på havregrøt med knuste linfrø f.eks kan jo være en god hjelp. Husker selv under svangerskapet bare de dagene jeg ikke spiste havregrøt så ble det trøbbel med magen med en gang. Så er de mye plaget av det, ville jeg innført havregrøt med hakkede linfrø som fast kost! 🙂 Hvis det ikke hjelper, kan jo sviskejuice, eller å gi de en tørket sviske være greit. Har ikke hørt om noe farlig i forbindelse med det i hvert fall. 🙂

 2. Line sier:

  Den anbefslingen du har der er fra 2004. Det er kommet ny siden da.

  «Den nye vurderingen fra FHI viser at rosiner til barn er mindre farlig enn tidligere antatt. Ut ifra beregninger som FHI har gjort vil det ikke være helsemessige betenkeligheter med å fjerne Mattilsynets anbefaling som ble gitt i 2004 om at små barn (under 3 år) ikke bør spise mer enn ca. 50 gram rosiner i uken, mens større barn kan spise mer avhengig av kroppsvekten.

  I den nye vurderingen opplyser imidlertid FHI at: ”dersom de høyeste nivåene som ble funnet i rosiner i 2010 benyttes i beregningene, vil verdien for tolerabelt ukentlig inntak (TWI verdien) for 1-2 åringer kunne overstiges ved å spise ca seks esker rosiner à 45 gram i uken”. FHI legger likevel til at det er mest sannsynlig at rosiner vil ha et varierende nivå av OTA og at inntaket derfor vil jevne seg ut over tid.»

  Når det gjelder sukker er det en annen sak. Men greit å komme med det nyeste, og ikke det som er 8 år gammelt.

  1. Line Marion Nielsen Kjøniksen sier:

   Takk for oppdatering. Nå er vel ikke det jeg skriver utdatert akkurat – de mener jo fortsatt det samme, bare at mengden kan økes noe i forhold til tidligere antatt. Jeg velger likevel fortsatt å være kritisk til å fôre små barn med masse rosiner hver dag både pga muggspor og sukkerinnhold. Da er det mye bedre å gi dem frisk frukt! 🙂

Legg igjen en kommentar

E-post adressen din vil ikke bli offentliggjort.

Du kan bruke følgende HTML tagger og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>