«

»

okt
08

Har Athletic Fitness en fremtid?

Marit Nilsen - Norgesmester AF -165Totalt 4 tøffe og veltrente jenter endte på scenen i høstens Norgesmesterskap i Athletic Fitness. De gav alt i håp om å “redde” sporten fra å dø helt ut. Marit Nilsen fra Gympartner Fitnessteam vant sin klasse i NM, selv etter kun 7 uker på diett. Grunnen til den korte forberedelsen? Hun jobbet egentlig mot å stille i Athletic Fitness våren 2011, men fikk svar fra Forbundet om at fremtiden til AF så heller mørk og usikker ut…

Dessverre er trenden lik i vårt naboland hvor sporten har sin opprinnelse. I det Svenske Mesterskapet deltok kun 6 jenter og 16 gutter, som i følge det Svenske Forbundet er rekordlav oppslutning. Lederen i det Svenske Kroppskulturförbundet (tilsvarende NKF i Norge), Kenneth Johansson skriver en bra leder om dette på deres websider. Han poengterer at man er et godt stykke unna internasjonal status og opptreden under EM og VM, men at man må fokusere på hvordan man kan komme dit. Først og fremst må man innenfor Norden bli enige om hva Athletic Fitness skal være. Det bør være likt reglement og gjennomføring på tvers av landegrensene. Hvordan skal man ellers klare å samle atleter fra ulike nasjoner til et felles mesterskap?

Fra den tid chins var en del av Athletic Fitness Athletic Fitness bør så absolutt forbli en gren innunder forbundet, men det må rekrutteres og informeres mer om konkurranseformen, i tillegg til at de nordiske forbundene bør inngå et felles reglemment og avtale om hvordan konkurranseformen skal se ut. Hvor forsvant for eksempel styrkemomentet “chins” i Norges form for AF? En av de klart tøffeste og tyngste styrkeprøvene som finnes. Bør ikke det være en selvsagt del av Athletic Fitness, lik som i Sverige? Det er selvsagt mange aspekter å ta hensyn til, og i det store og hele “koster” det mer å sette sammen et arrangement med Athletic Fitness; – om ikke penger, så tid og krefter. Skal det utføres hinderbane krever det større lokale/fasiliteter, utstyr osv. Men hvor utrolig morsomt hadde det ikke vært, og ikke minst publikumsvennlig? Mon tro om ikke hele fitness- og kroppsbyggersporten hadde fått bredere aksept blant den “vanlige mannen i gata” også, nettopp fordi det vil være enklere å trekke klare paraleller til “vanlig idrett”? 

Marit gir bånn gass i roingen I Norge, spesielt på damesiden, kan det nesten virke som om holdningene til Athletic Fitness innad i miljøet ødelegger mest. Et av spørsmålene Marit fikk høre flere ganger var: “Hvorfor stiller du ikke i Bodyfitness?”. Hvor mange Bodyfitnessutøvere blir spurt: “Hvorfor stiller du ikke i Athletic Fitness”? Det kan virke som om Athletic Fitness for kvinner blir sett ned på. At det er en “enkel” utvei og at nivået er “dårligere” enn i Bodyfitness. Enkel utvei er det neppe. Det krever mye mot og styrke, både mentalt og fysisk, for å gjennomføre styrkemomentene når kroppen er uttørket og sliten. Det krever like mye av utøverne når det gjelder diett, trening, forberedelser osv. De slipper riktignok å øve på høye hæler, men det skulle bare mangle i en gren som skal være mer sportslig. Nivået blant utøverne i NM i år var bra, og jo flere som blir med i Athletic Fitness som tar grenen seriøst, jo bedre vil nivået være også. Det nytter ikke å sitte på sidelinjen og kritisere nivået; – da må man rekruttere og gjøre noe med det! Flere klubber i Norge bør forsøke å rekruttere utøvere til Athletic Fitness, spesielt kvinner, og ikke kun tenke “Bodyfitness”.

Iselin gir alt under dips i årets NM Gjennomføringen under årets NM gikk smertefritt, men regelen om at klassene slåes sammen dersom det er under et visst antall deltakere uteble. Når det kun er totalt 4 jenter fordelt på 2 klasser, så er det vel best både for grenen og deltakerne at det slåes sammen til en stor klasse? Det står mer på spill, flere konkurrenter, og blir generelt sett litt mer spennende både for deltakerne selv og publikum. Slik var det jo med Bodyfitness ikke mange år tilbake – den lave klassen ble slått sammen med den høye pga mangel av påmeldte. Dette bør så absolutt vurderes i fremtiden dersom Athletic Fitness skal kunne vokse seg større.

Personlig har jeg allerede rekruttert 3 håpefulle og motiverte kvinnelige kandidater til vårens konkurranser, og jeg oppfordrer alle klubber til å gjøre det samme! La våren 2011 bli et gjennombrudd for videre satsning på Athletic Fitness, både med tanke på gjennomføring, utarbeidelse av regelverk og antall utøvere!


2 kommentarer

Ingen ping enda

 1. Madelein sier:

  Hei:)
  Jeg er ganske nysgjerrig på denne typen fitness.. Føler at det nesten krever mer, som du skriver; her skal man faktisk prestere fysisk under en så deffet form. Men det er vanskeligere å finne ut hva det egentlig ER!
  Har søkt en del på internett, og det står ikke så masse fra Norge om Athletic fitness for bodyfitness.. Det er litt trist. Burde rekrutert mange da, slik at det ikke forsvinner, det hadde vært trist. Men er jo en vanskelig sport å starte uten folk rundt seg som vet hva det går i. Men kanskje jeg skal begynne å trene mot noe slikt?:) hehe
  Yndlingstreningsformen min er tross alt styrke!:)

 2. linemarion sier:

  @Madelein
  Hei Madelein!

  Koselig å høre at du engasjerer deg og vurderer å jobbe mot en konkurranse i AF selv. Jeg har hatt en dialog med forbundet og de jobber aktivt med å beholde AF og få AF til å bli større igjen – også på tvers av landegrensene. 🙂 Vi er flere engasjerte ildsjeler som jobber med å rekruttere nye og belyse konkurransegrenen – så langt ser det ut til at jeg får 5 jenter med på vårens konkurranser! Og det er veldig gledelig at flere jenter får øynene opp og tør å prøve! 🙂

  Du kan jo sjekke ut http://www.gympartner.no – der kan vi hjelpe deg med råd og tips frem mot en evt konkurranse. 🙂

  Lykke til med treningen!

Legg igjen en kommentar

E-post adressen din vil ikke bli offentliggjort.

Du kan bruke følgende HTML tagger og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>