«

»

mai
12

Lav-karbo lenge leve!

Low carb, high fat (LCHF) er tydelig på vei opp som det “nyeste” og hippeste på kostholdsfronten blant den “vanlige mannen i gata” som ønsker å gå ned i vekt, selv om det ikke akkurat er noe nytt. Nytt eller gammelt…hvorfor i all verden ønsker man å spise som steinaldermennesket som ble 40 år hvis han var heldig? Jeg blir fysisk dårlig av mye fett og kommer ikke til å hive meg på trenden!

Jeg blir direkte irritert over disse LCHF tilhengerne som påstår at dette er den beste måten å gå ned i vekt på:

 • kutte alt av karbohydrater med unntak av noe grønnsaker og litt frukt/bær
 • pøse på med masse mettet fett i kosten, gjerne fra kjøtt og fete meieriprodukter som fløte, h-melk og fete oster (jo mer, jo bedre!)

 

Har de ikke tenkt på at mettet fett rett og slett er med på å tette igjen kroppen vår innvendig? Mettet fett legger seg i blodårer, rundt indre organer, og kan gi økt kolestrolet og muligens høyere risiko for hjerte- og karsykdommer. Forskning på området er foreløpig tvetydig, og endelige konsekvenser vil nok ikke være endelig bekreftet eller avkrefete på mange år. Det er tydelig noen som ønsker å tjene penger som ikke har fått med seg dette og vil prakke lchf på alle og enhver!

 

Et nylig studie har også vist at den langvarige effekten av vektreduksjon er mer eller mindre LIK uavhengig av om du velger å kutte ned i fett eller karbohydrater (Foster GD, Wyatt HR, Hill JO, et al. Weight and metabolic outcomes after 2 years on a low-carbohydrate versus low-fat diet. A randomized trial. Ann Intern Med 2010; 153:147-157). Tidligere forskning har stort sett på vektreduksjon over kortere tid, hvor lav-karbo kosthold ofte har kommet best ut, men over lengre tid (2 år+) er det altså likegyldig med tanke på vekten om du kutter i karbohydratene eller i fettet.

 

Kanskje det er på tide å tenke på noe annet enn BARE vekten? Å tenke på helsen også og hvordan kroppen din ser ut på innsiden? Og i så fall er det ingen tvil i mine øyne:

 • et godt inntak av protein (i snitt ca. 1,5 gram pr kg kroppsvekt daglig – avhenger av ditt aktivitetsnivå)
 • moderat inntak av karbohydrater hvor størsteparten er trege/fiberrike karbohydrater (dette avhenger også av din trening)
 • minimalt inntak av mettet/usunt fett, men heller inntak av sunne fettsyrer som finnes bl.a. i nøtter, oljer og avokado

 

Hvorfor kutte ut noen matvarer i stedet for å passe på mengden og balansen i kostholdet? Min mening er i hvert fall klar:

NEI til LCHF og JA til et balansert og variert kosthold, så lenge du ikke har noen sykdom som gjør at du MÅ kutte karbohydratene!

CIMG2863

Jeg ville ALDRI ha byttet bort pizza’n min med “fiberbunn” fordi noen mente den inneholdt for mye karbohydrater!

 

 

Og siden det var noen som lurte på forskning som viser til at mettet fett KAN gi økt risiko for hjerte- og karsykdommer og evt. kreft, så har du mye godt lesestoff her:

 

GOD LESING! 😉


30 kommentarer

1 ping

 1. Heidi sier:

  WORD!

  1. linemarion sier:

   Hehe, bra vi er enige! 😉 Folk må selvsagt få gjøre som de vil, så lenge JEG ikke må følge opplegget! 😉

 2. Line sier:

  Jeg spiser lavkarbo, fordi jeg vet det funker for meg. Jeg sier ikke at alle skal spise lavakrbo, for all del. Funker annet for deg, så må du få lov til å spise slik som du ønsker.

  Det jeg opplever er at veldig mange prøver og prøver og prøver å gå ned i vekt med det staten mener er best for alle som bor i Norge. Og det funker ikke.

  Da KAN lavkarbo være et alternativ.

  Jeg spiser og pizza med bunn, og knekkebrød og brød, det er bare laget litt anderledes. Jeg spiser ren mat, lager alt selv, kjøper ikke noe/veldig lite ferdigvarer og velger heller å øke fett og minske karbohydrat mengden en del.

  Kroppen min har det bedre, magen har det bedre og kolesterolet ahr det bedre.

  Så for meg er det lavkarbo som er riktig for meg. Og så må hver og en finne hva som er riktig for seg. Men man burde få opplysninger og muligheten til å se alle alternativer og ikke bli trøkket i tryne en ting og bare den ene tignen.

 3. Marita sier:

  Line Marion.. utrolig synd at du er så desinformert, og ekstra synd er at du samtidig når ut til så mange med det du sier, når så mye av det er helt feil.

  Det er ikke sånn at mettet fett uten unntak tetter igjen blodårer og legger seg rundt indre organer. Det er en myte på lik linje med at egg gir høyt kolesterol.

  Steinaldermennesket hadde ikke tilgang på vaksiner, fastlege og sykehus, og han var ikke beskyttet av vegger der han lå i hulen sin om natten med rovdyr utenfor. Han gikk heller ikke på Rimi for å kjøpe mat, men måtte risikere livet ved å gå på jakt.. Bare et av mange forslag på hvorfor han «bare» ble 40 år.

  Jeg lever lavkarbo, og må si at jeg aldri har spist sunnere, og heller aldri har spist så mye grønnsaker og bær som jeg gjør nå. Jeg har heller aldri vært jevnere i humør eller følt meg bedre, og blir ikke lenger forkjøla på vinteren eller får influensa på høsten.

  Du spør om det kanskje er er på tide å tenke på noe annet enn vekten, samtidig som du trekker inn et argument om studier og vekt? Hva med kroppssammensetning, grad av god helse og velvære?

  Jeg bare spør.

 4. Anita sier:

  les hva LM skriver litt mer nøyaktig da, nemlig høyt proteininntak (lavkarbo), moderat karboinntak (fra riktig type karbo og i begrensede mengder=moderat) med fett fra sunne varer er bedre enn lavkarbo til et minimum kombinert med høyt inntak av mettet fett fra bacon, fløte, smør osv som noen praktiserer.

  Hun skriver altså ikke at man skal spise masse karbo.

  Å kutte ut karbo helt og til et minimum , det har ingen godt av. Spesielt hvis du skal være sunn, ha krefter og ikke bare tynn. Trener du i tillegg trenger du ihvertfall en viss dose karbo – både for å yte, og restitusjon.

 5. linemarion sier:

  Hehe, jeg VISSTE at dette ville skape debatt…og som Anita over sier…les litt mer nøyaktig hva jeg skriver!

  Jeg lager også egne brød, knekkebrød og pizzabunner med masse fiber og erstatter en del mel osv. for å luke ut det som gjør magen oppblåst og kroppen slapp, men jeg spiser ikke massevis av fete meieriprodukter som fløte, kjøtt med fett osv. i stedet!

  Dette har forskning vist ikke er bra for helsen, og derfor anbefales det heller ikke av statens helsemyndigheter og en lang rekke leger og kliniske ernæringsfysiologer!

  Anita sin kommentar er SPOT on! Og skal man YTE maksimalt under trening, så trenger kroppen faktisk karbohydrater…hvilken toppidrettsutøver spiser LCHF?! Det skulle jeg gjerne likt å se! Kjenner du til noen, så vil jeg gjerne høre om det! 🙂

  1. Mie sier:

   Fotballspillerne på Lillestrøm og Odd Grenland – lavkarbo hele gjengen/felste av de.

   Du snakket bare tull, søk Dr Hexeberg på lavkarbo eller fotballfrue.no
   En dag vil du innse at du faktisk tar feil, alt du har sagt hittil baserer du kun på spekulasjoner…

   Har du en forskningsrapport med vitenskapelig fakta som beviser dette?

   1. linemarion sier:

    Her er svaret jeg skrev til Morten under, og det gjelder ganske så godt for deg også…men i tillegg vil jeg jo le litt av at du henviser meg til en i mine øyne rosablogg…samt en lege som bruker lchf til å kurere sykdom! Dersom man MÅ kutte i karbohydratene så er lchf et godt alternativ, og det har jeg også skrevet i innlegget…

    De som er pro lchf er dyktige folk og har lang utdannelse, men det har også de som er mot et slikt kosthold for menigmann. Her vil det nok være uenigheter mellom fagfolk og teorier som ikke endelig blir avlivet eller bekreftet i mange tiår til…og foreløpig tror jeg man må akseptere at man er uenige. Jeg sier ikke at lchf ikke kan være bra, men jeg er imot det hysteriet som herjer og at alle skal omvendes til lchf…det passer nemlig ikke for alle – det har jeg sett og erfart gjennom mitt yrke utallige ganger! Dette er folk som har plukket opp lchf kosthold via en blogg eller et ukeblad og blir fysisk dårlige av kostholdet eller sprekker gang på gang på karbohydratrik mat.

    Når det gjelder folk med sykdom er det ingen tvil – de trenger ekstra oppfølgning og tilrettelagt kosthold på en helt annen måte en gjennomsnittsnordmannen. Søker du i pubmed finner du nok det du trenger som både støtter opp og imot mye fett og lite karbohydrater i kostholdet…jeg tar meg ikke tiden til å ramse opp alt jeg har lest, men du kan jo også sende et brev til Helsedirektoratet og spørre hva slags forskning de legger til grunn?

 6. Ragnhild sier:

  Hei Line! På tide å komme ut av snikleserskapet kanskje… Ragnhild her. Bjørn Ferry, skiskyter og ol-gullvinner lever lchf. http://www.kostdoktorn.se er et bra sted å begynne hvis du vil lese mer om emnet. Jeg levde lchf før jeg ble gravid, og har aldri hatt det bedre. Nå mens jeg fortsatt ammer trenger jeg mer karbo i kosten, det merker jeg, men på lchf hadde jeg det supert. Jeg spiste når jeg var sulten til jeg ble mett og gikk ned 12kg uten å anstrenge meg.

  Når det gjelder fett og kolesterol er det mye forskning som tyder på at den hypotesen rett og slett ikke stemmer. Mettet fett har fått skylden for mye som det ikke kan bevises at kan knyttes til det, og den originale studien som liksom dokumenterte sammenhengen mellom inntak av mettet fett og hjerte/karsykdom har det blitt bevist at var falsifisert. ¨

  http://www.kostdoktorn.se/kolesterol her står det mer om fett og kolesterol og hva nyere studier sier om saken.

  Vi står ovenfor et paradigmeskifte når det gjelder kostråd. Det er mange beviste «sannheter» som kanskje ikke var så sanne allikevel.

  Jeg selv vet godt hvilken kost jeg har det best på, og føler at kroppen min trives aller best med, og det er uten tvil lchf.

 7. Line sier:

  Nå et jeg ikke hva du kaller Björn Ferry som vant OL gull i Vancouver i skiskyting eller Strømsgodset og Odd fotball lag. Jeg kaller dem toppidrettsutøvere og de spiser LCHF/lavkarbo.

 8. Christin sier:

  Kunne ikke fått sagt det bedre selv. Jeg er møkk lei av lavkarbo-hysteriet som florerer OVERALT akkurat nå!!

 9. Anita sier:

  Spiser hele Strømsgodset og Odd Fotballag LCHF? Det forklarer en hel del 🙂

  Neida, OL gull på LCHF er en prestasjon det , men han er vel heller unntaket som ikke bekrefter regelen, og det er vel et faktum at han har statistikken mot seg og at de aller aller fleste som vinner OL-gull, 999 av 1000 ikke går på LCHF hohoho

  🙂

  1. Vegard Lysne sier:

   Jepp, det forklarer blant annet hvorfor de er to av lagene i hele europa med lavest gjennomsnittlig fettprosent og høyest gjennomsnittlige oksygenopptak (Strømsgodsets VO2-max er blant de høyeste som er målt for noe fotballag i hele verden).

   1. Line Marion Nielsen Kjøniksen sier:

    Nå følger ikke jeg spesielt mye med på fotball…men har noen av disse lagene noen gang vunnet eller vært i nærheten av å vinne tippeligaen? Her er det nok flere faktorer som må på banen for å få en fullstendig forståelse for hvorfor disse spillerne i så tilfelle utmerker seg når det gjelder fettprosent og oksygenopptak. At man kan fungere på lavkarbo er det ingen tvil om, men det er langt fra alle dette passer for. Merkelig om de har et helt lag hvor alle spillere uten problemer klarer å fungere «som normalt» på lavkarbo. Men er det tilfelle, så all ære til dem!

    1. Vegard Lysne sier:

     Line Marion: Verken Odd eller Strømsgodset har vunnet tippeligaen de siste årene nei. Strømsgodset ligger for tiden på 3. plass, etter å ha ledet en stund i starten av sesongen.
     Strømsgodset startet sitt samarbeid med Kenn Halstensen i 2006. Da lå de i adeccoligaen. Odd startet sitt tilsvarende samarbeid i 2008, som adeccoligaklubb.
     Begge lagene rykket opp, og har stabilisert seg som tippeligalag. I fjor møttes de i semifinalen i NM, der Strømsgodset til slutt vant hele turneringen.

     Uansett, fotball er mer enn fysisk kapasitet og kroppssammensetning. Teknikk, strategi og samspill er veldig sentralt.

     Om du ønsker mer informasjon om opplegget i disse klubbene, foreslår jeg at du kontakter Kenn Halstensen. Han holder en del foredrag rundt omkring, og svarer nok gjerne på spørsmålene dine 🙂
     I VOF nr 4 i år er det en 6 sider lang artikkel om disse fotballagene, og hvilke resultater de har sett på blodprøver osv etter de la om kosten.

     Det er vanlig å trekke fram at dette ikke er veldig gode fotballag, men jeg vil understreke at hvor god de er til å spille fotball ikke nødvendigvis henger så mye sammen med kostholdet. Kroppssammensetning derimot, henger i veldig stor grad sammen med kosthold!

 10. linemarion sier:

  Takk for informasjonen dere. Og ja, jeg kaller dem toppidrettsutøvere, Line.

  Jeg vet i hvert fall med meg selv og det aller meste av forskning tyder på at man som topptrent trenger karbohydrater for restitusjon…ja det er faktisk viktigere enn protein. Jeg fungerer overhodet ikke på slik kost, men om noen idrettsutøvere føler de presterer bedre på det kontra å øke inntak av karbohydrater er det flott for dem!

  Det jeg påpeker i hovedsak er at så altfor mange hiver seg på «trenden» med LCHF for å gå ned i vekt når det på sikt kanskje ikke er det som er best for helsen. Det strides fremdeles mellom «de lærde» om teorier og jeg vil påstå at vi ikke ser de faktiske konsekvensene av slikt kosthold før om en generasjon eller to. Jeg mener oppriktig at så mye fet mat ikke er bra i kosten (og veldig mye tyder på det fortsatt) og velger å støtte opp om den siden av saken frem til man kan se langtidskonsekvensene av dette.

  Angående statens kostråd, mener jeg det er rom for forbedringer som nevnt i artikkelen, med noe mer protein, moderat av karbohydrater og mere fett, men da umettede fettsyrer.

  Det er blitt et lavkarbo hysteri som Christin nevner og mange kaster seg over noe de leser i et ukeblad eller på nettet uten å ha noen å støtte seg til som kan kontrollere om dette er korrekt for vedkommende. Jeg kjenner til mange som har blitt direkte fysisk syke av slikt kosthold, men gikk de til legen for å sjekke det? Man tror jo ikke det er kosten som er problemet når det står så mye bra om det og blir lovprist opp i skyene av mange på nettet. Dette er ikke for alle og som jeg skriver i innlegget: jeg blir irritert over de som mener at LCHF er den BESTE måten å gå ned i vekt på! Fordi for mange er det kanskje den aller dårligste måten!

  De som driver med kost vet jo at man går raskt ned i vekt når man kutter ut karbohydratene fordi karbohydrater samler mer væske i kroppen enn fett og protein. Ergo blir man lurt til å tro man har gått ned masse i fett…Den var til deg Marita, som påpekte det å tenke på kroppssammensetning. «Den vanlige mannen i gata» ser seg blind på vekten og tror at vekttapet er fettvev. Og dersom man går så raskt ned i vekt må det jo være bra, selv om man innerst inne kanskje føler seg ukonsentrert, slapp, svimmel osv. slik mange blir av å kutte i karbohydratene. Lureri spør du meg!

 11. Morten sier:

  Jeg har ikke tenkt å argumentere mot deg, men heller henvise deg til to veldig bra blogger, den ene skrevet av lege og hjertekirurg. Jeg selv spiser dette fordi jeg vil se bra ut inni, og fordi jeg ikke maktet å trene hardt og lenge på mat med mye karbohydrater, jeg ble faktisk sliten av det. Fett fungerer litt annerledes. Men les bloggen til :espenrostrup.no og tgeisner.wordpress.com.
  Disse er altså leger og jobber på sykehus og har lang utdannelse. Begge spiser lavkarbo med mye fett, fordi de har kunnskapen om hva som skader oss og hva som gjør oss friske.
  Les, og gjør deg opp din egen mening 🙂
  PS: Samboeren min gikk ned 45 kg på 18 mnd uten å trene, og uten å sulte. Tror du hun bar på 45 kg vann :)?

  1. linemarion sier:

   De som er pro lchf er dyktige folk og har lang utdannelse, men det har også de som er mot et slikt kosthold for menigmann. Her vil det nok være uenigheter mellom fagfolk og teorier som ikke endelig blir avlivet eller bekreftet i mange tiår til…og foreløpig tror jeg man må akseptere at man er uenige. Jeg sier ikke at lchf ikke er bra, men jeg er imot det hysteriet som herjer og at alle skal omvendes til lchf…det passer nemlig ikke for alle – det har jeg sett og erfart gjennom mitt yrke utallige ganger! Dette er folk som har plukket opp lchf kosthold via en blogg eller et ukeblad og blir fysisk dårlige av kostholdet eller sprekker gang på gang på karbohydratrik mat.

   Når det gjelder folk med sykdom er det ingen tvil – de trenger ekstra oppfølgning og tilrettelagt kosthold på en helt annen måte en gjennomsnittsnordmannen. Og når jeg skrev det med vektnedgang og væsketap…jeg vet også at folk som går ned 30-40 kg har gått ned mye i fett – her snakker jeg i hovedsak om folk som skal ned 5-10 «skjønnhetskilo» som er overlykkelige etter EN uke på lavkarbo og 5 kilo ned! Det er bare trist!

 12. Lars sier:

  Den forrige kommentaren min var litt unyansert.. Skal prøve å utdype 🙂 LCHF er ikke et snevert kosthold.. Det du refererer til er atkins, og lchf for mennesker som trenger drastiske livsstilsendringer. For normale mennesker, er lchf et variert kosthold, mye mer variert enn deg myndighetene anbefaler 🙂

  Og når det gjelder mettet fett, det finnes ingen forskning som viser at mettet fett er farlig. Og kolesterol? Jeg spiser selv 70 % fett, og av det 60% mettet fett, jeg har bedre kolestetol en noenngang 😉

  1. linemarion sier:

   Problemet er at det er så mange der ute som er desperate etter å gå ned i vekt…de prøver alt og snapper opp litt her og der uten å få oppfølgning. Jeg har sett mange ganger at folk stagnerer med et lchf kosthold, selv om de gikk ned noen få kilo kjemperaskt, gjerne den første uken eller to. Jeg har hjulpet mange som har gått på lchf hvor kroppssammensetningen deres har endret seg til det negative, hvor vi ved å endre kostholdet til et moderat inntak av både fett og karbohydrater og høyere protein har klart å snu det, selv om vekten i seg selv ikke har rast ned men har gått sakte men jevnt nedover over tid. Jeg har også merket enormt stor forskjell på yteevne under trening hos kunder som har forsøkt jeg på lchf kosthold. De jeg har arbeidet med har blitt slappere og ikke på langt nær orket like mye som når vi har endret maten som nevnt over.

   Dette passer ikke alle, og nå om dagen er det en lavkarbo-mani nærmest! Så utrolig mange som hevder det er det eneste rette, og det irriterer meg. Jeg er fortsatt undrende til de langvarige konsekvensene av et lchf kosthold…og som jeg har skrevet i et svar tidligere så tror jeg ikke vi får svar på dette før om mange tiår – gjerne en generasjon eller to. Forskningen i dag spriker i begge retninger…ingenting er endelig bekreftet eller avkreftet om hverken det ene eller andre…Noen velger en side, andre velger motsatt. Så jeg tror man får være enige om at man er uenige og bruke det som passer seg selv best… For meg passer det ikke og mange som trener hardt støtter meg på den, men jeg vil heller ikke utsette kroppen min for et slikt kosthold uansett før vi vet de endelige konsekvensene av det. Og det er «yet to come» mener jeg.

 13. Lars sier:

  Det at folk ikke klarer å yte på lchf stemmer ikke, og det finnes det mange eksempler på. Odd, Godset (som leder serien) og Ferry som er nevnt over her er gode eksempler 🙂 Husk at mennesker som går over til LCHF, ofte trenger 1-3 mnd før de har tilpasset seg fett som energikilde. Det er også mange som spiser lavkarbo uten å få i seg tilstrekkelig med fett, da er det ikke rartde er slapp 🙂

  Jeg synes det er dumt at noen er så utelukkende negativ til et kosthold som har flere levende eksempler på at det fungerer 🙂

  1. linemarion sier:

   Som nevnt tidligere – det passer IKKE for ALLE…hvor mange ganger må jeg si det. Jeg har jobbet med mennesker som har spist mye fett og over flere måneder uten at dette har lykkes dem. Det samme gjelder dem som spiser mye om kvelden og lite om dagen, skipper frokost osv. Dette fungerer for noen, men langt fra alle! Jeg er negativ til «misjoneringen» som foregår og det at så mange utelukkende mener lchf er den beste måten å gå ned i vekt på og nærmest det eneste riktige! Derfor er tonen i innlegget negativt…Og forskning er foreløpig todelt – så da får man jo gjøre opp sin egen mening og ikke prakke noe annet på andre når det finnes flere veier til Rom. 🙂

 14. Marit sier:

  Jeg er så enig med deg. Det er et hysteri og jeg er lei av å høre om EN eneste idrettsutøver og et par fotballag som gjør det så fantastisk bra på lavkarbo.

  I rapporten fra Helsedirektoratet henvises det til forskning som viser at et kosthold med mye mettet fett fører til økt dødelighet i motsetning til et kosthold med enumettet og flerumettet fett.

  Å gå ned 45 kg UTEN trening er ugunstig. For å gå ned i vekt må man ha et kaloriunderskudd, og med kaloriunderskudd taper man også muskler om man ikke trener styrketrening ved siden av.

  1. linemarion sier:

   Kunne ikke vært mer enig! Spesielt med det siste der…Alle som kan litt om trening og kosthold VET at man bør trene i tillegg når man skal ned i vekt – og det er ALLTID noe slags trening man kan gjøre! Jeg har selv trent flere overvektige med mye skader i basseng med god effekt!

 15. Nina sier:

  Jeg er faktisk ganske enig med deg. Den første uken jeg prøvde lavkarbo gikk jeg ned fire kilo, men hvor fort gikk jeg ikke de opp igjen??

  Nå har jeg et eget opplegg med Marit ( din gympartner jente) som faktisk er realistisk, hun verken råder meg fra å spise brød eller proppe i meg fett, et balansert kosthold. Noe som virket så fjernt for meg, men nå ser jeg at dette er noe jeg kan leve med i lengden. Ikke for å snakke om treningsresultatene man får da, uten karb dugde jeg ikke på treningsrommet!!
  Fortsett å si meningene dine!! Det er mange som trenger å høre de:)

  Nina

  1. linemarion sier:

   Hei Nina!

   Det var hyggelig å høre! 🙂 Kosthold og folks helse er dessverre blitt for kommersialisert og mange prøver å tjene penger på «nye trender». De tvinger folk inn i et mønster som ikke nødvendigvis fungerer for alle – og som foreløpig er i et «mindretall». Det har du jo selv også erfart.

   Moro at du også nå fungerer mye bedre med et balansert og variert kosthold og får den engergien du trenger både i hverdagen og på trening! Bedre kan det ikke bli! 😀

   Stå på og god trening!

 16. Maria sier:

  hehe, her skrev du tydeligvis om et hot tema ja…

  Jeg har vært jojo-slanker siden barndomsåra. Fikk en kommentar som 11-åring som lød «ho er ikke akkurat liten» fra en i familien og det har jo brent seg inn(har brent seg ut nå altså!). Mine metoder har ikke alltid vært sunne, men har heldigvis ikke gått for langt. Gikk på Grete Roede høsten 2009- litt uti 2010 og det funket fint, men jeg sluttet når jeg skjønte at de kun fokuserte på vekt, og ikke på personen. De så kun måltallet til den som skulle ned i vekt, at det mennesket kanskje hadde fått 1/2 kg mer muskler tenkte de ikke noe over.

  Av den grunn er jeg enig med deg. Et variert kosthold, med det beste fra alle kanter er det som man(forutsatt at man er frisk som du også sier), burde velge. Det er i media mest fokus på vektnedgang, ikke helsen rundt det. Om man ser på forsiden på Allers, Hjemmet, o.l. er det stort sett tips om hvordan gå ned i vekt SAMMEN med en brosjyre med masse kaker. HALLO????? Jeg har slått meg til ro med min kropp, selvom den har noen kilo for mye. Jeg prøver så godt jeg kan å spise sunt og variert, men ikke fordi noen sier jeg må, fordi jeg vil!

  Min far er tvunget til å kjøre lavkarbo fordi han har kronisk magesår i tykktarm og han blir dårlig når han spiser karbohydrater i potet, ris, alt av melprodukter, etc, men han spiser ikke all ekstra fløte etc. Han spiser som vanlig bare dropper poteten og brødet.

  Folk får gjøre som de vil, det er det som er så flott med fri vilje, og jeg bruker min til å gjøre det jeg syns er best for meg! 😀

 17. Ompa sier:

  Har Line M sjekket denne siden???

  http://fitnessbloggen.no/respons-til-lavkarbo-lenge-leve/

  1. Line Marion Nielsen Kjøniksen sier:

   Jeg er blitt gjort oppmerksom på dette innlegget fra Robert, og jeg må vel stille meg litt uforstående til tidspunktet han velger å gå til angrep på andre bloggere på. En hel nasjon har vært og er fortsatt i sorg, valgdebatter avlyses osv og Robert finner det for godt å hetse en annen blogger?!?

   Mitt innlegg om lavkarbo er også tydelig misforstått, da det er og var et innlegg med en sarkastisk undertone mot LCHF hysteriet som herjer og dets tilhengere som mener at dette er den ENESTE og BESTE måten å spise på. I bunn og grunn tror jeg vi er relativt enige på mange punkter – forskning derimot er tvetydig og gir foreløpig ingen absolutt konklusjon. Jeg mener at man bør spise mer protein, kutte noe karbohydrater og velge fiberrike og trege sådanne, samt velge sunt fett. Mulig noen fungerer utmerket med mye mettet fett, men det gjør ikke jeg og mange med meg.

 18. Ragnhild sier:

  Heisann!
  Jeg er enig med deg i synet på at en bør velge et kosthold som fungerer for seg og som man kan trives med livet ut. Noen er mer sensitive for kh, mens for andre er fett syndebukken.
  Jeg vil anbefale deg å se en forelesning på youtube; Den forklarer i hovedsak bakgrunnen for fedme-epidimien som har vokst fram siste 30 årene, men har også med en god del spennende om kroppens biokjemiske prosesser, og den kan kanskje besvare spørsmålet ditt om hvorfor så mange har hengt seg på denne trenden 😉
  http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM

 1. Respons til Lavkarbo lenge leve! - Fitnessbloggen sier:

  […] et innlegg fra fitnessutøveren Line Marion som handler om lavkarbo.Line Marions innlegg finner du HEREn korrekt fremstilling er nødvendigHvorfor i all verden ønsker man å spise som […]

Legg igjen en kommentar

E-post adressen din vil ikke bli offentliggjort.

Du kan bruke følgende HTML tagger og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>