«

»

mai
20

“Sukker-konkurranse” – si din mening og vinn!

I anledning min kommende 30 års dag i morgen har helgen gått med til litt ekstra feiring – inkludert inntak av min favoritt kaloribombe, nemlig storkekake! Men så kom diskusjonen opp om hvorvidt vår 1,5 år gamle sønn også skulle få kake…Hva mener du?

 

Jeg har siden dag 1 kjørt en null-sukker policy ovenfor vår sønn – dvs i form av usunne matvarer som kaker, is, brus, kjeks, sjokolade osv. Næringstomme matvarer som gjør ingen nytte for seg. Han får nok sukker i seg gjennom pålegg som makrell i tomat, brunost osv. samt fruktsukker i frukt, yoghurt osv. Jeg lager pannekake til han uten sukker med bær, bananmos e.l. på og det samme med vafler med moste jordbær og brunost. Og han ELSKER det!! Smoothie lager jeg også til han iblant med biola, juice, kesam osv. i. Grøt med banan eller bær er også en favoritt – og når han er kjempeglad i vann, hvorfor i all verden skal jeg gi han saft eller brus i stedet??!

 

Jeg mener han ikke lider noen nød siden han ikke vet hva “sukker” er og vi mennesker ikke er født med et biologisk behov for hvitt sukker. Akkurat som han må sitte og se på voksne drikke kaffe, alkohol eller spise proteinbar (barn under 3 år skal ikke ha kunstig søtning som finnes i proteinpulver og barer generelt), så har han ikke noe mer vondt av å se på at voksne spiser kake e.l. uten å få, siden det er “voksenmat”.

 

Så er spørsmålet til dere lesere: er jeg fanatisk som forbyr all snop til sønnen min så lenge som mulig (håper på at han kan unngå det mest mulig frem til han er 3 år), bør man kjøre en “litt er lov” policy fra de er spedbarn eller la sukkeret flyte i vei uansett anledning? Jeg vil selvsagt tillate brus, kake osv. i bursdager og lørdagsgodt når han er større (over 3 år), men så lenge han er så liten ser jeg ikke poenget med å innføre noe som ikke er bra for kroppen og helsen hans…

 

Sleng deg med i debatten og jeg plukker ut en heldig vinner som får..hehe…supert kosttilskudd i premie! 😉

 

 

CIMG4494


14 kommentarer

Ingen ping enda

 1. Frank sier:

  Hei Line.
  Jeg er helt enig med deg når det gjelder sukker.Vi får i oss nok sukker i matvarer.Har fått diabetes 1 nå så jeg er ekstra oppmerksom på sukker i mat.Leser på alt jeg kjøper og det er omtrent sukker i ALT.
  Så lenge sønnen din er så liten har han vel ikke «vondt» av og ikke spise ting med mye sukker i.

  1. Line Marion Nielsen Kjøniksen sier:

   Hei Frank!

   Uff, leit å høre du har blitt syk. Håper du klarer å finne best mulige måte å leve med det på. Man må bare tilpasse hverdagen! Etter å ha utforsket flere elimineringsdietter selv i håp om å finne ut av mine kroniske smerter har det gått enda mer opp for meg hvor mange ting det faktisk er sukker i! Er helt utrolig at det skal måtte være sukker i ting som tomatpure, leverpostei og ost! Hvorfor kan ikke produsentene bare kutte det ut?

   Ønsker deg lykke til i matjungelen! 🙂

 2. B sier:

  Jeg ELSKER at noen har samme mening som meg… 😀
  Alle sier der er så vanskelig, og trykke godteri i unger som knapt er året (gjerne før og)
  Søstera mi var 5 år før hun omtrent visste hva godteri var. Ble klart verre for mine foreldre å holde meg borte fra det så lenge, ettersom jeg er 4 år yngre enn henne 😉
  Unngå di usunne varene så lenge du klarer, det er min mening..
  Han kan jo få noe annet «godt» istedenfor kake 😀

 3. Annica sier:

  Nei jeg mener at du ikke er for streng når det kommer til sukker. Vi har vært like strenge MEN så kom julen i barnehagen hvor de baket, laget pepperkakehus og koset seg litt ekstra. De pyntet også pepperkaker men nonstop ( avdelingen har barn fra 1-3 år) Matheo går i en «sukkerfri» barnehagen men i Desember er det litt kos i bhg. Når alle 13 barna på avdelingen til Matheo får en pepperkake og et par nonstopp som kos så vil ikke jeg at Matheo skal være den eneste av barna som ikke får noe. Han vet utmerket godt at de andre spiser noe annet enn han om jeg gir han f.eks druer. Tror det er viktig at de små får et sunt forhold til sukker, vi lærer han at bolle,kake osv hører bursdager og lørdager til. Brus og smågodt holder vi han laaaang unna så lenge det går 😛 Vi har ikke innført Lørdagsgodt enda, det venter vi med et par år til.
  Nå skal det sies at Matheo ikke er så glad i kaker, 1 ts er nok så vil han ikke ha mer, men det kommer nok ikke av at han ikke har fått den noe særlig av det før, vi er alle ulike og tror rett og slett at han ikke syntes det er så godt.
  Her i huset har vi fokus på sunn mat for oss alle 3, men en kakebitt i bursdag det er heeelt ok 😀

 4. Tonje Gravningsmyhr sier:

  Hei! Supert innlegg – et viktig tema. Jeg støtter deg 100% i avgjørelsen dere har tatt rundt dette. Det er supervanskelig å stå imot alle som vil dytte i barnet sukker, men etter min mening lager man bare ris til egen bak ved å tillate «litt». Jeg ønsker å unngå sukker i størst mulig grad selv. Min datter er 7 måneder, og det skal bli lenge til hun får sukker! Jeg venter gjerne til hun er tre jeg også. Hun får hvertfall ikke før hun er i stand til å spørre selv om å smake. Spesielt når det finnes SÅ mye bra hun kan kose seg med isteden. Friske bær, melon, annen oppskjært frukt… jeg tenker å sette fram små skåler med slikt isteden slik at hun lærer å kose seg med mat som både smaker godt og er bra for helsa.

  Ikke gå på akkord med holdningene dine, de er jo der fordi du vet hva som er helsemessig riktig – og dét ganske mye bedre enn de fleste andre foreldre. Ved å gi dem en god start er det jo så mye de kan være spart for! Grunnlaget for barns fremtidige livsstil legges jo hjemme. Nei – nulltoleranse for småbarn er bra! Og foreldrene bestemmer – det må besteforeldre og andre respektere. Det burde også være unødvendig å si fra flere ganger, men det kan ta tid å lære gamle nye triks:).

 5. Annica sier:

  Når jeg sier en kakebitt i bursdag er ok da mener jeg at det IKKE gjelder når de er under 1 (+-)år, Matheo er 21 mnd nå og fra nå har vi sagt at han kan få en liten bit når vi er i bursdag 😀 Leste innlegget jeg skrev og det virket som om jeg syntes alle barn uansett alder skal få kake i bursdag.. he he…
  Men det skal også sies at er man i bursdag og alle spiser kake, så klart barn vil smake. De er jo ikke dumme og skjønner meget godt ihvertfall når de er 21 mnd at pappa ikke spiser det samme som meg.
  Sunne verdier er viktig uten og være manisk (når de blir eldre) 🙂

 6. Maria sier:

  Det viktigste er at man tar avgjørelser man som mamma/pappa kan leve med. For deg er det ikke naturlig at barna får mye sukker, etc før de er 3 år. Om du brått nå skulle snu og «dytte» i eldstemann masse sukker, hadde du kanskje fått litt vondt i magen fordi det er feil for deg.

  Jeg har en sønn som blir 1 år 2.juni. Jeg har aldri hatt i nærheten av samme kosthold som deg, selvom jeg nå har fått en fantastisk pt gjennom gympartner og der er det jo ikke mye ekstra sukker i kostholdet 😉 Men for meg blir det ikke naturlig å holde min sønn unna sukker, i form av kake/is til han er 3 år. Planen vår var å ikke la han smake på et par år, men det ble for mye stress for meg så han får smake litt. Eneste som er fyfy er brus for det drikker vi ikke lenger og det tar hvertfall kverken på tenner til slike små.

  Så, er du fanatisk? Nei, jeg syns ikke det. Du er bare den beste mammaen du kan være for de små menneskene som betyr mest for deg ved å ta avgjørelser som du mener er riktig! 😀

 7. Maria sier:

  Jeg får også legge til da, at vi spiser heller ikke smågodt eller mye sjokolade her lenger, så når jeg sier min gutt får smake så er det kake og is han får smake på, ikke noe annet enn så lenge! 😉

 8. Tonje sier:

  Hvorfor gi sønnen din noe han ikke har bruk for, eller godt av. Man ville jo ikke gitt et barn en sigarett heller, bare fordi noen voksne syntes det er godt…
  Etterhvert må han jo ta sine egne valg, men nå har du jo muligheten til å gi han den beste platformen han kan få. Dessuten kan han ikke savne noe han ikke har smakt før. Hvis han kan glede seg over naturlige ting som frykt og nøtter, som i tilegg er bra for helsen hans, trenger han ikke noe som svekker den.
  Etterhver går det jo ann å overføre kunnskapen om hvorfor du har valgt som du har,og da er det ikke umulig at han vil velge det samme for seg selv:)

  Når det er sagt, så skal man jo ikke bli fanatisk heller. Alt skal jo ha en viss balanse over seg. Men det er da ikke fanatisk å ikke gi et barn sukker, når det er 100 andre like gode ting han kan glede seg over, som i tilegg gjør godt for kroppen og utviklingen hans?

 9. faddist sier:

  Jeg synes det er flere som burde gjøre det slik. Det finnes så mange gode alternativ til sukker, og som gir kropp og sinn mye mer utbytte. Vi trenger ikke sukker, vi trenger ikke å bli kjent med det og bli avhenig av det. Jeg vil heller si at sønnen din er heldig som blir oppdratt uten sukker, som istedet kan få kose seg med ekte mat og ekte «godteri». Jeg nekter å tro at han lider nød av det. På en måte kan man nesten si det er verre når man tillater av og til, gir barna et slikt «narkotika», men lar de bare få spise det som belønning eller på lørdager eller lignende (og da kan de gjerne spise seg dårlige på det). Det er selvfølgelig forskjell på å nekte det i den grad at barna må føle seg utenfor, misunnelig osv, men når barna er så små, og ikke har blitt avhengig, er det mer slik foreldre tror, tenker og bekymrer seg unødvendig. Du trenger ikke introdusere sukker for sønnen din for å være en god forelder. Jeg vil påstå det er mye bedre å lære barna ren og sunn mat – og synes absolutt ikke det er fanatisk 🙂

  1. Line Marion Nielsen Kjøniksen sier:

   Tusen takk for innlegget ditt! Du ble den heldige vinner av konkurransen! Send en mail til linemarion (a) gympartner.no med adressen din, så får du en fin overraskelse i posten! 🙂

 10. Siv beate sier:

  Hei! Tenker at så lenge dere er en familie som lever så sunt hele gjengen så blir det nesten unaturlig å putte i sønnen søtsaker før han blir såpass stor at han skjønner at det er noe han går glipp av;) med vår første så introduserte vi ikke søtsaker før hun ble ca 2. Kunne sikkert drøyd lenger hadde det ikke vært for alle anddre som skulle trøkke i henne is og krem når anledningen bød seg..så stå på!! Du er ikke fanatisk!:)

 11. Ellen Propellen sier:

  Som mor til tre barn, og over gjennomsnittet interessert i eit sunt kosthald har eg gjort den erfaring at barn nr ein er enkelt å halde unna freistingar og sukker, og så blir det stadig vanskeligare etter kvart som barna blir eldre og for dei små som har eldre søsken.

  Min ønske er å redusere sukker så mykje som mogeleg til vanleg. Eg synes du skal fortsette linja di så lenge som det går bra ift sønnen din Du behøver ikkje å gje han kake berre fordi han skal få smake det, vi mennesker er programmert til å like ting som smakar søtt, klart han vil like det, men eg ser ikkje poenget i å gje han noko som han ikkje (på død og liv) må ha.

  Me har alltid frukt og bær i tillegg til kaker etc ved bursdagsselskap, og det er god mottatt både blant små og store. Lukke til med 30-årsdagen din!

 12. Line Marion Nielsen Kjøniksen sier:

  Tusen hjertelig takk for alle meningsytringer! Det er gledelig å se at det er flere som er restriktive og som tenker seg om to ganger før de fôrer opp små barn (spedbarn) med sukker! 🙂

Legg igjen en kommentar

E-post adressen din vil ikke bli offentliggjort.

Du kan bruke følgende HTML tagger og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>